fibromyalgie vlaanderen nederland
fibromyalgie vlaanderen nederland
 

HET VERHAAL VAN HUBERT BUNDE


Groningen, april 2007


In januari van dit jaar ben ik aan fibromyalgie geopereerd door prof. Dr. dr. J. Bauer te Baar, Zwitserland. Ik had de ziekte al 20 jaar. Mijn klachten zijn voor 80 procent verdwenen en ik ben verlost uit een hel van pijn. Er zijn veel theoriëen over deze ziekte. ‘Het is reuma aan de weke delen’, ‘het zit tussen je oren’ of ‘het ligt aan de voeding’. Dr. Bauer, chirurg voor handen en voeten, hoogleraar aan de universiteit van München, heeft bewezen dat niets van dit alles waar is. Fibromyalgie is een lichamelijke ziekte, die door een tot vier operaties (afhankelijk van het stadium van de ziekte) kan worden genezen of sterk verbeterd. In de loop der jaren zet zich eiwit af bij de accupunten. Daar lopen aderen en zenuwen door tunneltjes. Deze tunneltjes raken verstopt, waardoor de doorstroming wordt belemmerd. In de lectuur over fibromyalgie wordt steeds gesproken over tenderpoints of acupunten. Vervolgens geeft men medicijnen, die niets uitrichten. De troep moet er gewoon weg. Dr. Bauer heeft dit ondekt bij zijn reguliere operaties. Hij is onderzoek gaan doen en in 1989 begonnen met opereren. Intussen zijn duizenden mensen van hun klachten bevrijd.


Aangezien Dr.Bauer in Duitsland op alle mogelijke manieren werd tegengewerkt, is hij een kliniek in Zwitserland begonnen. Onderzoek door de universiteit van Würtemberg heeft onlangs uitgewezen, dat de dokter gelijk heeft. Toch wil de medische wereld er niet aan. Het is goed mogelijk dat de farmaceutische industrie hier achter zit. Fibromyalgie patiënten gebruiken op jaarbasis voor miljarden aan medicijnen en ze blijven hun leven lang ziek.


Via een achterdeur worden patiënten door artsen en klinieken uit vele landen naar Bauer verwezen. De operatie wordt verricht volgens de tarieven van de Duitse ziekenfondsen. De dokter wordt er niet rijk van. De ziekenfondsen weigeren te vergoeden, omdat de methode niet wordt ‘erkend’. Door wie niet? Wel door de duizenden patiënten, die zelf de weg naar Baar hebben gevonden (letterlijk van over de hele wereld). Zoals ik.


Ik kreeg toevallig zijn boek in handen. Ik ben een van de gelukkigen die de operatie zelf heeft kunnen betalen (3300 euro). De operatie gebeurt poliklinisch onder plaatselijke verdoving en is absoluut pijnloos. Voor nacontrole moet je minimaal eén nacht in Baar blijven, in een hotel. Doordat de ziekenfondsen niet vergoeden, is deze operatie niet weggelegd voor mensen met een smalle beurs. Daarvan zijn er juist zo velen onder fibromyalgie patiënten. Door de ziekte zijn ze hun baan kwijt geraakt en leven van een uitkering. Terwijl ze door een simpele operatie, die de verzekeraar eén keer geld kost, terug kunnen in het arbeidsproces. Het is onbegrijpelijk dat er steeds bij voorbaat: "onzin" en "lariekoek" wordt geroepen door artsen en behandelaars. Meestal is er geen enkele bereidheid onderzoek te doen, terwijl er gewaarmerkte documentatie te over is. ‘De methode is omstreden’, zegt men dan. En daarmee is de kous af. Onbegrijpelijk. Ik weet dat er een hele beroepsgroep is die van de fibromyalgie patiënten leeft, maar dat mag geen reden zijn mensen levenslang te laten lijden. Bij erkenning van de methode Bauer, zou die aan de universiteiten kunnen worden onderwezen, waardoor er voldoende capaciteit ontstaat iedereen te helpen.


Fibromyalgie staat voor een leven vol ellende en wanhoop, waar de omgeving vaak ook nog eens geen begrip kan opbrengen. "Stel je niet zo aan". Op röntgenfoto's is niets te zien, dus het bestaat niet. Mijn vriendin is bij de operatie geweest en heeft foto's gemaakt. Ze heeft met eigen ogen gezien wat er werd verwijderd. Ik heb de troep meegekregen in een flesje. Ik ben herboren, heb mijn leven teruggekregen. In januari a.s. ga ik voor de tweede operatie. Die is door het vergevorderde stadium van mijn ziekte noodzakelijk.Sommige mensen hebben misschien vier operaties nodig, maar dan lopen en leven ze weer.


In Nederland zijn al vele mensen geopereerd, ik ken er verscheidene van. Uit Israel en Italië loopt het storm, vandaar lange wachttijden. Maar ook de indiaanse Chief uit Amerika en de hoteldirecteur van Bali hebben de weg naar Baar gevonden. Het lijkt erop dat de enige weg naar erkenning een massale opstand van de patiënten is. Die daar vaak te moe en te ziek voor zijn. Via internet is alle mogelijke informatie over prof. Bauer en zijn methode te vinden (fibromyalgie Bauer). Uitgebreide patiënteninformatie wordt op verzoek gratis toegestuurd. Ook is er een dvd verkrijgbaar, waarop Dr. Bauer zijn methode uitlegt. Bij belangstelling kunt u deze dvd van me lenen. Mijn vriendin voert op patiëntenfora actie, maar ze moet opboksen tegen een wereld van ongeloof. Begrijpelijk.


Fibromyalgie patiënten zijn al zo vaak blij gemaakt met een dooie mus. Intussen worden ze uitgemolken.


Hubert Bunde.Terug naar het overzicht van patiëntenervaringen

EEN website gemaakt DOOR (ex-)fibromyalgie patiënten 
die geopereerd zijn door Dr. Bauer